Sol vitaminet er D-vitamin.

Der er uenighed om hvor vidt D-vitamin nu også er et rigtigt vitamin. Da det ligger i definitionen “vitamin”, at det er et næringstof vi ikke selv kan danne.

Og vi kan jo, i huden, danne D-vitamin, selvom vi må have solen til hjælp.
Men helt så nemt er det ikke. For på vores bredegrader står solen ikke højt nok på himlen, i vintermåderne, til at vi kan aktiver D-vitaminet i huden.
Fra omkring maj – til omkring august er det muligt, for at støtte d-vitamin produktionen i gang i huden. Man skal udenfor mellem kl. 10-15 omkring 30 (Gerne 60 ) minutter dagligt for, at få glæde af solens omdannelses proces. Det skal vel og mærke være uden så meget tøj og uden solcreme. Den kan man så smøre på efterfølgende, tage tøj på eller gå inden døre.
Det må dog nævnes at evnen til at danne D-vitamin ændres med alderen.
Derfor kan det for ældre være en ide at overvej et tilskud.

D-vitamin er som A.E og K vitamin fedtopløseligt. Dette betyder, at det letter optagelsen af vitaminet i tarmen, hvis der også er fedtstoffer tilstede. Søger man at få d-vitamin gennem kosten eller tager man et tilskud med d-vitamin, er det væsentlig, at der er fedtstoffer til stede. Sålaedes er de tilskud der er i kapsler med olie nemmere optagelige ende en hård tablet.
Da det er galden der spalter fedtstofferne, så de kan optages, er det også væsentlig af have en velbalanceret gladefunktion. Fedtopløselige vitaminer lagres i fedtvæv i kroppen og kan hentes frem ved behov. Det forbruges således ikke på samme måde, som det vandopløselig vitaminer. d-vitamin kan lagres i kroppen i omkring tre måneder. Hvorfor det det kan være en fordel at få teste sit niveau hos lægen. Jeg anbefaler mine klienter at ligge omkring 70 nmol/l.
(OBS: Hvis du i forvejen har forhøjet kalcium eller fosfat indhold i blodet, bør du ikke tage tilskud af D-vitamin, da det kan forværre tilstanden – tal med din læge, hvis du er tvivl).

 

Hvor er D-vitamin væsentlig:
D-vitamin har, som de andre vitaminer, mange vigtige funktioner. Bland andet har det en hormonlignede effekt, der lader til at give en påvirkning af blodsukkeret. Ligesom D-vitamin er med til at støtte til optagelsen og bevare kalk i kroppen. Omkring halvdel af kroppens organer (ca. 30 ud af 76) har receptor til aktivt d-vitamin. Det betyder også at det ville blive en meget lange liste at opremse hvilke kropslige områder D-vitamin er væsentlig for. Der i mod vil jeg her noter nogle af mangel symptomerne og tilstande hvor D-vitamin har viste at støtte til forebyggelse:

Forebyggelse af:

– et svækket immunforsvar
– kræft (17 forskellige former)
– hjertelidelser
– slagtilfælde
– forhøjet blodtryk
– diabetes
– diabetes hos børn
– depression
– autoimmune lidelser
– gigt
– knogleskørhed
– muskelsvækkelse
– smerter (bland andet i led og muskler)
– paradentose
– fosterskader
– tidlig dø

Tillige symptomer på d-vitamin mangel kan være
– dårlig hukommelse
– fladtendens
– træthed
– humørudsving
– mange små langvarige forkølelser og sygedage

D-vitamin mangel har muligvis også en påvirkning af udvikling af skizofreni, sklerose og Alzheimers sygdom.

Hvilke fødevarer indeholder D-vitamin:
Det kan være meget svært at spise sig til tilstrækkeligt D-vitamin. Man må ud i solen i sommerhalvåret og evt. supplere med et tilskud. D-vitamin findes dog i nogle fødevare.

Animalske fødevare:
Æg, og især i alle de fede fisk sardiner, makrel, sild, ål, laks, hellefisk med flere. (Være dog samtidig opmærksom på indhold af tungmetaller)
Mindre i smør, kød, æg, samt mælk og ost.

Plantebaserede fødevare:
Der er ingen pålidelige vegetabilske kilder til D-vitamin, selv om avocado og nogle plante olier indeholder noget.

 

God fornøjelse i solen 😉

Billedet er lånt af Institut for biologisk medicin. Se mere her

Vil du vide mere?

Ønsker du at vide mere om hvordan du kan støtte et stærkt helbred. Kan du abonnere på min blog og få jævnlige opdatering ved mail tilmelding.

Du kan tilmelde dig min YouTube kanal her. 
Herlev Helsezones har sin egen facebookside. Find den her

I Facebook gruppe “Health by nature” samles vi diskuterer supplerende/alternativ medicin.
Find den her