Trætheden der starter fra morgenstunden…. 

Griber du efter kaffen som det første når du vågner?
Bliver du ramt af total udmattelse omkring klokken 15?

Her er under finder du fire områder du kan kikke på….

Meget ofte vågner man uoplagt og groggy når man har forstyrrelser i sin søvnrytme og den dyb søvn.
Vores søvncyklus består overordnet af fire stadier der løber natten i genmen. En søvncyklus er omkring 90 minutters intervaller og førløber 4-6 gang på en natte.
En søvncyklus fire satdier forløber således:
Første stadie er døsig hed.
Anden stadie er let søvn.
Tredje stadie er den dybe søvn.
Fjerde stadie er REM – søvnen eller drømme søvnene. (R- rapid, E-eye M- movement)

Især den dybe søvn og REM- søvnene er med til at give dig en oplevelsen af at være udhvilet og frisk når du står om morgenen.

Der er rigtig mange ting der kan påvirke denne fine rytme. Men der er især tre (fire) næringsmidler, som de fleste ikke indregner i deres søvn kvalitet, der kan have kraftig indvirkning på vores søvn.

Fordi mange er klar over hvor meget disse tre (fire) emner kan forstyrre, er det ofte en særlig opleve, når man begynder at tage høje for påvirkningen. Det kan således være små justeringer der skal til, for at den gode søvn kommer igen og du kan vågne.

Det Fire næringsmidler er:

Sukker
Alkohol
Kaffe
Cola

Sukker:
Er med til at give energi til cellerne. Har du en følsomhed over for sukker, kan det både gør dig træt og virke meget opkvikkende. Men det kan også “pille” ved din dybe søvn og din rem søvn. Hvorfor raffineret sukker ikke børs spise 2-3 timer før sengtid. Det gælder ligeledes tørret frugt. Ønsker du at få en aften mini måltid kan mandler og selsamfrø være et skønt alternativ. Dette da både mandler og sesam har et højt indhold af tryptofan der kan harve en positiv indvirkning og støtte din nattesøvn.
Se mere om mandler her.

.
Alkohol:
Det er en gammel skrøne, at man skal “have en lille en at sove på”.
Den “lille” kan meget ofte gøre mere skade end gavn for din søvn.
Alkohol har en sederende virkning der påvirker især din dybe søvn.
Så man ikke oplever af være udhvilet, selv om man har sovet de anbefalede 8 timer. Alkohols bør lige som med sukker, senest indtages 2-4 timer før du skal sove.

Kaffe:
Mange ved god at kaffe påvirker deres evne til af sov. Men ikke mange er klar over, at den også påvirker søvnkvaltete.
Så selv om du undemærket kan sove efter en kop kaffe, kan din dybe søvn og din REM søvn sagten påvirkes.
Er du meget glad for din aften kaffe kan en korffein fri anbefales.
Generelt kan det være en fordel af lade koffien være i en periode.
Kaffe kan nemlig have en påvirkning helt op til 8-10 timer efter du har drukket den sidste kop.

Cola:
Denne “læskedrik” har en særlig uheldig doble påvirkning af vores søvn. Egentlig kan der, fra en naturmediciners perspektiv, ikke rigtigt siges ret meget godt om cola som nærings middel. Selvom cola er super til at rengøre dit toilet eller dit sølvtøj med.
Hverken light eller den almindelige cola er heldig og da slet ikke i forhold til din søvn. Cola påvirker, som andre koffeinholdgie drikker, både din evne til at falde i søvn men også i særdeleshed din søvn kvalitet.
Her gælder samme forholdsregler som ved kaffe, altså at det kan påvirke din søvn helt op til 10 timer efter indtagelse og nogle kan slet ikke drikke cola uden at det har en påvirkning. Sidst nævnte er tilbagemeldinger jeg har fået og ikke taget fra studier. Men har du opleves af altid at gå rund i en osteklokke af træthed, så er første sted du kan sætte ind at droppe din cola.

Har du brug for en aften drik kan alkohol, kaffe og cola bytte ud med pebermynte og kamille te. Ligesom der er mange andre gode urteteer på markedet. Fennikel, lakrids, brændenælde eller humle. Det er selvfølgelig ikke det samme. Men det er at tage sig selv, sin søvn og sit helbred seriøst.

Hvis du ønsker at afprøve ovenstående råd, så give det noget tid. Minimum en uge og gerne en måned før du afviser om det kan støtte dig.

Hjælper det ikke at fjerne eller skære ned på kaffe, cola, sukker og alkohol?
I nogle tilfælde kan det være en fordel af vende problematikken med sin praktiserende læge. Har lægen ikke noget at tilbyde, kan der stadig være mange muligheder for bedring.
Jeg har oplevet klienter der i den grad forberede deres natte søvn. Selv om det for nogen er en mere kompleks process og et længere behandlingsforløb i klinikken, af finde tilbage til en optimal døgnrytme og en god nattesøvn. Men det kan stort set altid lade sig gøre.

Rigtig god fornøjelse og sov godt 😉

Vil du vide mere?

Ønsker du at vide mere om hvordan du kan støtte et stærkt helbred. Kan du abonnere på min blog og få jævnlige opdatering ved mail tilmelding.

Du kan tilmelde dig min YouTube kanal her. 
Herlev Helsezones har sin egen facebookside. Find den her

I Facebook gruppe “Health by nature” samles vi diskuterer supplerende/alternativ medicin.
Find den her